Оръжейната група Rheinmetall иска да предостави на Украйна значително количество артилерийски боеприпаси.

...
Оръжейната група Rheinmetall иска да предостави на Украйна значително количество артилерийски боеприпаси.
Коментари Харесай

Rheinmetall обещава над 600 000 артилерийски боеприпаси за Украйна

Оръжейната група Rheinmetall желае да даде на Украйна доста количество артилерийски муниции. " Можем да доставяме до 600 000 годишно ", сподели основният изпълнителен шеф Армин Папергер след посещаване на еврокомисаря по промишлеността Тиери Бретон в Handelsblatt. Бретон пътува до завода на Rheinmetall в Unterlüß, Долна Саксония, в четвъртък с малко предупреждение, с цел да приказва за по-нататъшна поддръжка за Украйна, пише Handelsblatt.

Европейски Съюз се ангажира да доставя на Украйна един милион артилерийски снаряда годишно, с цел да помогне на страната да се отбрани от съветски нападатели. Тази цел би трябвало да бъде реализирана бързо, удостовери Бретон във видео известие, оповестено в четвъртък. Заради интензивните боеве Украйна е изложена на риск да остане без муниции.

В момента опциите за помощ на западните страни сътрудници са лимитирани, защото те значително са предали наличните си доставки на Киев. От името на Европейската комисия Бретон ще търси разновидности за запълване на тази празнота.

Попълването се оказва мъчно, така като западните оръжейни компании понижиха индустриалния си потенциал след края на Студената война. За възобновяването им Европейската комисия отпуска 500 милиона евро. Същата сума би трябвало да пристигна и от страните от Европейски Съюз, тъй че да има общо един милиард евро дотации.

С годишно произвеждане от 450 000 снаряда Rheinmetall към този момент е най-големият западен производител на муниции. " Можем да разтеглим нашето произвеждане до 600 000, до 700 000 артилерийски снаряда годишно ", посочи Папергер.

Ако Rheinmetall получи контракта от Комисията на Европейски Съюз, размерът може да бъде една от трите най-големи самостоятелни поръчки на муниции на групата. Rheinmetall получи най-голямата в историята поръчка на муниции от Унгария през първото тримесечие на 2022 г. Групата загатна единствено цената на поръчката от " няколкостотин милиона евро ".

Rheinmetall към този момент доставя на украинските въоръжени сили муниции и оръжейни системи. Въпреки това, настоящето допустимо разширение в региона на артилерийските снаряди ще отнеме известно време. " Тъй като можем да разтеглим съществуващите фабрики, тази работа би трябвало да завърши за една до година и половина ", сподели изпълнителният шеф.

Папергер оценява разходите за увеличение на производството на сред 200 и 250 милиона евро. Ако се реализира съглашение с Европейската комисия, той може да се надява на финансова поддръжка от специфичните фондове. " По-голямата част от парите ще влагаме в Германия ", сподели той.

Освен в Германия, Rheinmetall ръководи заводи за муниции в Южна Африка, а в бъдеще и в Унгария. Освен това поглъщането на испанските Expal Systems би трябвало да завърши през юли; Папергер към този момент е присъединил техния потенциал в задачата от 700 000 снаряда артилерийски муниции.

Държавите от Европейски Съюз спореха от седмици по какъв начин да изпълнят обещанието да доставят един милион артилерийски снаряда за Украйна в рамките на дванадесет месеца. Франция искаше да наложи боеприпасите да се създават в Европа. Страните от Източна Европа също желаеха да могат да пазарят на международния пазар. Украйна предизвести, че сходни блокади костват животи.

Вече е реализиран компромис. Съответно съставените елементи могат да идват от неевропейски снабдители, окончателното сглобяване би трябвало да се извърши в Европа. Съобщението на Rheinmetall в този момент подхранва вярата, че макар тези условия нуждите на Украйна от муниции могат да бъдат задоволени.

Мирът допуска " Русия да бъде принудена да се отдръпна от цялата територия на Украйна ", сподели Дейвид Макалистър (ХДС), ръководител на комисията по външни работи на Европейския парламент, пред Handelsblatt. " Това е допустимо единствено в случай че военният дисбаланс сред Русия и Украйна се измести в интерес на Украйна ".
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР